Blog

Her vil jeg blogge uhøjtideligt om stort og småt primært om mit arbejde som fotograf. The blog will only be in Danish. Sorry, but you can always use Google Translate ;-) It might not make sense, but at least it's entertaining.

Dronen er lettet :-)

Juli måned har stået i dronens tegn. Jeg har fået indkøbt en DJI Phantom 4 drone, taget dronekursus og fået dispensation hos Trafikstyrelsen. Jeg kan derfor nu lovligt flyve indenfor bymæssig bebyggelse, hvor jeg kan levere både stills og (live-) video. Det er overraskende let at flyve med dronen. Kunsten består i at undgå at flyve ind i forhindringer undervejs, specielt under videooptagelser, hvor der foregår mange ting på samme tid. Det er sjovt og giver mulighed for at se og levere fotos og video fra en anden vinkel end normalt. Som dronepilot ser jeg også pludselig meget anderledes på steder, end jeg gjorde før. De sikkerhedsmæssige regler og varslinger til myndigheder skal overholdes, forhindringer i luften skal helst spottes på forhånd. Vejr og vind er pludselig også en ny faktor, jeg ikke har tænkt så meget over før.

Jeg har i det sidste år gået og tænkt over, hvilken drone jeg skulle købe. Der er mange faktorer, der spiller ind. Både med selve dronen og med kameraet. Der vil altid være tale om et kompromis mellem størrelse, pris og kvalitet. De store droner, hvor det er muligt at montere bl.a. DSLR-kameraer på, koster omkring 50.000 kr. Den flyveklare drone med kamera kommer hurtigt til at stå i ca. 90.000 kr. Fordelen er selvfølgelig både kvaliteten, men også at dronen har indbygget redundans. Dvs. at hvis den ene motor svigter, vil dronen kunne flyve videre. Redundans gør det muligt, at flyve lovligt over mennesker. Ulempen ved den store drone er, udover prisen, at den er stor og ikke særlig let at rejse med. Jeg har valgt DJI Phantom 4, da det er en fin drone at starte med. Den er til at betale og leverer acceptable fotos og video. Allerede nu har jeg haft fordel af dens lille størrelse, bl.a. hvor jeg sendte den op fra fordækket på en lille båd på 6 meter og ved rejser ud i den store verden.

Jeg glæder mig til at kunne vise mere i fremtiden fra dronen. Til at starte med, kan du se på et par af de første billeder her. Der kommer video i en af de næste indlæg på bloggen.

Billeder til jagtmagasinet Jagt, Vildt og Våben

I februar havde jeg fornøjelsen af at fotografere Lasse Wagener fra Jagt-jakt.dk og Frederik Bülow fra HuntersDeal.dk til jagtmagasinet Jagt, Vildt og Våben.

Temaet for artiklen er iværksætteri indenfor jagtbranchen. Lasse har startet en jagtbutik i Kastrup, der har specialiseret sig i vildsvinejagt. Han har både den fysiske butik på Ladegårdsvej og onlinebutik på nettet.

Frederik har startet dealsitet HunterDeal.dk op, hvor folk har mulighed for at købe jagtudstyr og rejser på tilbud.

Jeg var ude i Lasses butik, hvor jeg både tog reportagefotos og opstillede portrætter af ham. Butikken er relativt mørk, men jeg valgte alligevel at bruge det tilstedeværende lys, da jeg gerne ville tage reportagefotos, hvor jeg kunne være fluen på væggen og bevæge mig frit rundt i lokalet, når der kom kunder. Lasse havde netop stået og fortalt om, at der kunne være langt imellem kunderne i den fysiske butik på en hverdags formiddag, hvorefter der kom et par stykker lige i træk. Det var dejligt, da det gav lidt liv på billederne, så han ikke skulle stå alene i en tom butik. Desuden tog jeg et par klassiske portrætter og lidt billeder, da han sad og arbejdede ved computeren.

Jeg mødte Frederik i hans lejlighed, hvorfra han driver sit internetbaserede firma. Frederik læser stadig på CBS, så for ham er projektet med HuntersDeal.dk lige så meget et eksperiment. I hans lejlighed hænger der trofæer på en del af væggene, hvilket jeg satte pris på, da jeg skulle tage billeder. Desuden går Frederik på buejagt, så det var oplagt at udnytte det, da det også bliver omtalt i artiklen. Også hos Frederik valgte jeg at bruge det naturlige lys. Hans lejlighed er heldigvis forholdsvis lys, så det gjorde det en del lettere. Alle billederne med Frederik er opstillede, men jeg har forsøgt at bibevare lidt af spontaniteten og reportagestilen fra Lasses butik.

Artiklen er skrevet af David CP fra Alwayshunting.dk. Det er også David, der har været med i Vildmanden, der tidligere er blevet vist på TV2 Fri.

Et-årsdagen for terrorangrebet i København

I går var det et-årsdagen for terrorangrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i Krystalgade. Finn Nørgaard og Dan Uzan mistede livet. I går gik tusindvis af mennesker i stilhed i optog fra Krudttønden til synagogen. Hele ruten blev lyst op af stearinlys. Tidligere på dagen lagde statsminister Lars Løkke og borgmester Frank Jensen blomster på begge gerningssteder til minde om angrebet og de to, der mistede livet.

Jeg dækkede dagen for Ekstra Bladet og Polfoto.

Da optoget nåede synagogen blev Krystalgade helt fyldt op af mennesker. Gamle som unge. Det er en ny virkelighed danskerne vågnede op til dagen derpå for et år siden. En virkelighed hvor et mindretal forsøger at ødelægge hverdagen for flertallet af danskere, der ønsker at leve fredeligt side om side. Jeg talte med Dan Uzans far undervejs ved fakkeloptoget. Han er forbilledlig i forhold til hvordan, han har håndteret sin søns død. Mordekhai Sergeot Uzan, Dans far, ønsker ikke hævn over sin søn, men ønsker at fordrive ondskab med godhed. Det er iøvrigt Mordekhai i grå jakke, der står til højre for Frank Jensen og Lars Løkke på billedet fra synagogen. Jeg har svært ved at forestille mig, at jeg ville have evnen til at være lige så forbilledlig, hvis jeg oplevede det tab, han har gjort.

Kristian og Trines bryllup

I januar havde jeg fornøjelsen af at fotografere Kristian og Trines bryllup. Nedenfor kan du se et lille udvalg af de billeder, de fik. Samtidig fik jeg mulighed for at teste en ny optik jeg netop har anskaffet. Det er en 24 - 70 mm /f2.8 fra Nikon med billedstabilisator, der gør det lettere at tage billeder under dårlige lysforhold. Den er noget tungere end sin forgænger, men den virker :-)

Der er altid nok at se til under et bryllup. Brudgommen skal fotograferes imens han venter ved alteret. Bruden skal nå at fanges udenfor, før hun kommer ind i kirken, og hun skal fotograferes på vej op af kirkegulvet.

Efter vielsen er der ca. 40 minutter til at tage familiebilleder, pakke lysudstyret ned, tage billeder under receptionen og forevige brudeparret på vej ud til bilen. Det er altid lidt presset, men det går :-)

Der var sne udenfor, men af hensyn til brudeparret tog vi alle billeder indendørs, da jeg tænkte, at det ville være træls at starte ægteskabet med lungebetændelse.

Vi havde derfor allieret os med en god ven, der havde skaffet os adgang til et fornemt sted ved Valby Bakke, så vi kunne tage alle billederne indendørs.

Da det er vinter og hurtigt bliver mørkt havde jeg taget et flashanlæg med, så vi kunne få noget ordentligt lys. De fleste af de opstillede bryllupsbilleder er derfor taget med flashanlægget og et par enkelte er taget med det forhåndenværende lys. Jeg foretrækker at bruge naturligt lys, da det oftest er det bedste, og det er mere langsommeligt at skulle arbejde med et flashanlæg, der vejer og fylder.

Terrorangreb i Tunesien

Blomster og kort på stranden i Sousse, hvor angrebet fandt sted

Blomster og kort på stranden i Sousse, hvor angrebet fandt sted

Omkring middagstid fredag d. 26. juni begik 24-årige Seifeddine Rezgui et forfærdeligt terrorangreb på stranden i Sousse, Tunesien. Han skød og dræbte sagesløse, der intet kunne stille op mod kuglerne fra hans AK47.

Kl. 17 stod jeg i Københavns lufthavn sammen med en journalist fra Ekstra Bladet. Omkring midnat nåede vi frem til Tunis, Tunesiens hovedstad. Med os i flyet var en masse andre pressefolk.

Efter flere timers ventetid på vores chauffør og fixer (lokal hjælper) kunne vi endelig begive os ud på den ca. 150 kilometer lange tur mod Sousse. Byen hvor angrebet fandt sted.

Kl. 5.30 landede mit hoved på en dejlig blød pude på vores hotel. 6.30 ringede vækkeuret.

Vi ankom til Riu Imperial Marhaba Hotel kl. 8 samtidig med, at en fyldt turistbus forlod stedet. Det var det hotel, der blev angrebet. De sidste turister havde netop forladt hotellet. Oprydningsarbejdet var i gang. Der var godt pakket med pressefolk ved hovedindgangen, hvor en lang række tv-stationer havde stilt sig op.

Presseopbud ved Riu Imperial Marhaba Hotel

Presseopbud ved Riu Imperial Marhaba Hotel

Nede på stranden var der også pressefolk og nysgerrige turister stimlet sammen ved området, hvor angrebet fandt sted. Strandstole var brugt som improviseret afspærring. Indenfor afspærringen virkede det til, at tiden var gået i stå. Parasoller, tomme strandstole, bøger og vandflasker var blevet efterladt i stor hast. Længere oppe mod hotellet stod en stor gennemsigtig plasticpose fyldt med madrasser og andet affald fra gerningsstedet. Der kunne stadig anes blodspor på enkelte af strandstolene. Klumpet rødt sand vidnede også om, hvad der var sket kort forinden.

Stranden i Sousse, hvor angrebet fandt sted

Stranden i Sousse, hvor angrebet fandt sted

Vi vendte tilbage til stranden igen om eftermiddag og også dagen efter. Det var en underlig følelse at gå rundt i sandet. Det samme sand som både ofre og terrorist var løbet rundt i mindre end 24 timer før. Tilfældigheder afgjorde på ganske kort tid, hvem der overlevede, og hvem der døde. Vi talte med et ældre britisk ægtepar på hospitalet, der begge var blevet skudt. Kvinden var blevet ramt mellem øjnene, men på mirakuløs vis prellede kuglen af på hendes solbriller og ramte hende i stedet i maven. Begge var ved godt mod og uden for livsfare, selvom det selvfølgelig tager tid at komme sig over.

Indtil videre er 39 døde under angrebet og over 35 sårede. Der ligger bl.a. stadigvæk en 30årig tysk kvinde i koma på hospitalet, der blev skudt i hovedet. De prøver at redde hendes ene ben, der også er skadet. Ifølge lægen vi talte med er hendes tilstand kritisk.

Omkring 30 % af Tunesiens økonomi afhænger af turisme. Angrebet mod Bardo-museet i marts og senest i Sousse har dog sat en effektiv stopper for det. De lokale går en uvis fremtid i møde efter at rejsebureauer på stribe aflyser deres ture til Tunesien. Terroristen har ikke kun dræbt dem han skød, men også med ét taget brødet ud af munden på sine landsmænd.

Afsked med vores to hjælpere Marwen og Ahmed i Tunis lufthavn

Afsked med vores to hjælpere Marwen og Ahmed i Tunis lufthavn