Blog

Her vil jeg blogge uhøjtideligt om stort og småt primært om mit arbejde som fotograf. The blog will only be in Danish. Sorry, but you can always use Google Translate ;-) It might not make sense, but at least it's entertaining.

Portræt af Finn Helmer

I slutningen af juli besøgte jeg Finn Helmer i nærheden af Holbæk sammen med journalist Simon Schultz van Engeland.

Sammen har vi lavet et portræt af tidligere direktør i Giga, Finn Helmer. Da han solgte Giga tilbage i 2000 til Intel for 10 mia. kroner, kunne han selv sætte 270 mio. ind på sin bankkonto. Flere af virksomhedens ansatte blev også millionærer ved salget. Finn Helmer nævner til Euroman at en af de ansatte havde tre aktier til en værdi af 300.000 kr og stod foran et huskøb. Dagen efter, da salget blev offentliggjort, var værdien af aktierne steget til 12 mio. kroner.

Finn Helmers penge fra salget blev geninvesteret i nye eventyr. Slutningen på finanseventyret kom i 2013, hvor han efter at have forsøgt at genetablere virksomheden ComX måtte sande, at kreditorernes tro på projektet ikke rakte længere. Finn blev erklæret personlig konkurs.

Giga var på alle måder en imponerende virksomhed. Allerede i 1997 mente Finn Helmer, at der var brug for langt hurtigere internet. Alle burde have adgang til en gigabit-forbindelse både i hjemmet og trådløst på gaden. Derfor havde virksomheden udviklet en 10 gigabit-kreds. Tænk på, at de fleste private enten havde en 56K-forbindelse eller ISDN, der var 128K. Dvs. 0,0546875 og 0,125 megabits. Det er at være forud for sin tid. Herhjemme har vi i dag fibernet og ca. 1 gigabit begge veje på en god dag. Altså stadig 1/10 del af, hvad Finn Helmer kunne levere for 19 år siden.

I dag lever Finn Helmer af et deltidsarbejde som landbrugsmedhjælper og arbejder også som konsulent for mindre virksomheder. Konsulentarbejdet er dog for det meste ulønnet.

Jeg møder mange interessante mennesker igennem mit arbejde. Finn er bestemt en af dem. Han er ikke bitter over, hvad der er sket. Hver dag står han op og knokler for at holde skindet på næsen. Jeg håber, at han får en ny chance i erhvervslivet. Danmark har brug for kreative og fremsynede mennesker, der kan se nye muligheder. Finns forældre havde ikke mange penge, og det tror jeg, har været med til at gøre ham både arbejdsom og sparsommelig. Også da han havde mange penge. Han satsede alt, hvad han havde på sine virksomheder. I modsætning til andre har han ikke gemt sig bag en masse spekulative foranstaltninger, der kunne have sikret ham imod personlig konkurs. Det er beundringsværdigt, men også grunden til, at han har mistet hele sin formue. Desværre.

Du kan læse hele artiklen om Finn på Ekstra Bladets hjemmeside (dette kræver dog et abonnement). Artiklen var også i magasinet 'Ekstra' i søndags d. 21. august.