Blog

Her vil jeg blogge uhøjtideligt om stort og småt primært om mit arbejde som fotograf. The blog will only be in Danish. Sorry, but you can always use Google Translate ;-) It might not make sense, but at least it's entertaining.

Metallica i Royal Arena

Efter at have dækket både åbningen af Royal Arena og lavet en lille historie om p-pladserne lykkedes det mig endelig at lave noget sjovt indefra selve bygningen. Her til aften dækkede jeg Metallicas sidste koncert ud af tre. Jeg har lyttet en del til Metallica i mine teenageår, så det var fedt endelig at se dem live, selvom det ikke er det samme, når jeg tager billeder. Men det var godt. Som sædvanlig er det de tre første numre, der kan fotograferes i. Et lille kvarters tid. Det er altid interessant at se, hvilken energi et band ligger for dagen. Metallica holdt sig ikke tilbage, selvom James Hetfield måtte aflyse koncerten i søndags pga. stemmeproblemer. Dem var han kommet sig fint over. Du kan se billederne nedenfor :-)

Koncert med Kent i Forum

I søndags dækkede jeg Kents sidste koncert i Danmark. Efter 11 studiealbums og 26 år har bandet valgt at stoppe. Med 10.000 besøgende var der var totalt udsolgt i Forum. Jeg havde selv overvejet at købe billet, men nåede aldrig så langt. Derfor var det fedt, at få lov at dække koncerten. Normalt får fotografer lov til at dække de tre første numre af en koncert. Til Kents koncert var det sang nummer to og tre vi fik lov til at dække. Det blev til nøjagtig 15 minutter til at tage billeder. Som jeg har skrevet før, er det dejligt befriende at arbejde medbenspænd. Koncertfotografi er enormt fokuseret og intenst. Det kan jeg godt lide, da det kræver, at jeg arbejder koncentreret. Det gør mig også enormt sårbar, da det kræver, at jeg får billederne hjem indenfor kort tid. Sårbarhed i fotografi er vigtigt, da det bryder med rutinen og får mig til at fotografere mere med maven og mindre med rygraden. Jeg tog 596 billeder. Nedenfor kan du se 12 af dem.

Første dronevideo

Så lykkedes det at få redigeret min første dronevideo færdig. Før en måneds tid siden var jeg på Færøerne og havde dronen med. Det kom der nedestående video ud af. I forhold til Danmark, er det noget mere udfordrende af flyve med drone på Færøerne. Landskabet er kuperet, og der kan være kraftig turbulens og kastevinde. Men der er også utrolig smukt. Jeg var heldig med vejret nogle dage, så det lykkedes at komme ud nogle gange. Noget af tiden var det med hjertet oppe i halsen, men man bliver også nødt til at være lidt kølig. Dronen ligger utroligt stabilt i luften, men kastevinde kan sagtens flytte den en meter eller to. Det er specielt langs kysten og de høje klipper, at det kan være lidt risikabelt. Der bliver man nødt til at minde sig selv om, at dronen er et stykke værktøj, og at det er en reel risiko, hvis den ryger i havet. Desuden kræver det kuperede terræn, at man er ekstra opmærksom.

Du kan også se på Ekstra Bladet, hvor videoen er blevet embedded i en artikel om danskernes begejstring for droner.

Hvis du har brug for droneoptagelser, still eller video, skal du være velkommen til at kontakte mig. Jeg er godkendt af Trafikstyrelsen og har dronebevis samt den lovpligtige forsikring.

Fotos af PJ Harvey

Forrige søndag var jeg på arbejde for Polfoto, hvor jeg skulle dække PJ Harveys koncert i Falconer Salen på Frederiksberg. Salen var helt fyldt med tilskuere

Klokken 20.13 gik hun på scenen. Klokken 20.25 blev alle fotografer ledt væk. Tre numre. Det er hvad en fotograf normalt har til at få de billeder, der skal bruges. Jeg kan godt lide begrænsningen, da det er med til, at jeg arbejder langt mere fokuseret, end hvis jeg havde en hel koncert. Når jeg samtidig får mulighed for at tage billeder af en kunstner, der har noget på hjertet, er det dejligt.

Jeg er ikke personligt fan af hende, men det var fedt at få lov af fotografere til hendes koncert. Det er noget helt andet at dække en koncert end at være til hele koncerten som publikum. Ofte kommer jeg en hel del tættere på en tilskuerne, men jeg har ikke tid til at slappe af og nyde musikken. Tilgengæld føler jeg, at jeg måske får en kortere, men mere intens oplevelse af koncerten.

Du kan se anmeldelserne og mine billeder af koncerten på Politiken, Ekstra Bladet og Information.

Koncertanmeldelsen og fotos i Politiken tirsdag d. 11. oktober 2016.

Portræt af Finn Helmer

I slutningen af juli besøgte jeg Finn Helmer i nærheden af Holbæk sammen med journalist Simon Schultz van Engeland.

Sammen har vi lavet et portræt af tidligere direktør i Giga, Finn Helmer. Da han solgte Giga tilbage i 2000 til Intel for 10 mia. kroner, kunne han selv sætte 270 mio. ind på sin bankkonto. Flere af virksomhedens ansatte blev også millionærer ved salget. Finn Helmer nævner til Euroman at en af de ansatte havde tre aktier til en værdi af 300.000 kr og stod foran et huskøb. Dagen efter, da salget blev offentliggjort, var værdien af aktierne steget til 12 mio. kroner.

Finn Helmers penge fra salget blev geninvesteret i nye eventyr. Slutningen på finanseventyret kom i 2013, hvor han efter at have forsøgt at genetablere virksomheden ComX måtte sande, at kreditorernes tro på projektet ikke rakte længere. Finn blev erklæret personlig konkurs.

Giga var på alle måder en imponerende virksomhed. Allerede i 1997 mente Finn Helmer, at der var brug for langt hurtigere internet. Alle burde have adgang til en gigabit-forbindelse både i hjemmet og trådløst på gaden. Derfor havde virksomheden udviklet en 10 gigabit-kreds. Tænk på, at de fleste private enten havde en 56K-forbindelse eller ISDN, der var 128K. Dvs. 0,0546875 og 0,125 megabits. Det er at være forud for sin tid. Herhjemme har vi i dag fibernet og ca. 1 gigabit begge veje på en god dag. Altså stadig 1/10 del af, hvad Finn Helmer kunne levere for 19 år siden.

I dag lever Finn Helmer af et deltidsarbejde som landbrugsmedhjælper og arbejder også som konsulent for mindre virksomheder. Konsulentarbejdet er dog for det meste ulønnet.

Jeg møder mange interessante mennesker igennem mit arbejde. Finn er bestemt en af dem. Han er ikke bitter over, hvad der er sket. Hver dag står han op og knokler for at holde skindet på næsen. Jeg håber, at han får en ny chance i erhvervslivet. Danmark har brug for kreative og fremsynede mennesker, der kan se nye muligheder. Finns forældre havde ikke mange penge, og det tror jeg, har været med til at gøre ham både arbejdsom og sparsommelig. Også da han havde mange penge. Han satsede alt, hvad han havde på sine virksomheder. I modsætning til andre har han ikke gemt sig bag en masse spekulative foranstaltninger, der kunne have sikret ham imod personlig konkurs. Det er beundringsværdigt, men også grunden til, at han har mistet hele sin formue. Desværre.

Du kan læse hele artiklen om Finn på Ekstra Bladets hjemmeside (dette kræver dog et abonnement). Artiklen var også i magasinet 'Ekstra' i søndags d. 21. august.